Veronika Spierenburg

Der Loop

Wiese gegenüber Herzogenmühlestrasse 20
8051 Zürich
  • © Pierluigi Macor / Stadt Zürich KiöR («Neuer Norden Zürich»)

  • © Pierluigi Macor / Stadt Zürich KiöR («Neuer Norden Zürich»)

  • © Pierluigi Macor / Stadt Zürich KiöR («Neuer Norden Zürich»)

2018
Wooden sculpture approx. 350 × 540 × 400 cm

Music pavilions and bandshells were popular meeting places for the bourgeois public in the late 19th century. At the same time, these structures were associated with a utopian egalitarian aspiration: everyone was to be able to access and experience music in the public space. This notion is also the starting point for Der Loop, a reduced modern sound pavilion erected by Veronika Spierenburg (b. 1981 in Switzerland) on a patch of grass in the immediate vicinity of Schwamendingerplatz. Der Loop is designed as a sound space for the urban space, as an invitation for artists, residents and visitors to acoustically discover the public space and to help shape it.

Supported by: Jubiläum 500 Jahre Zürcher Reformation und Blumer Lehmann Holzbau / Engineering

past concers in the Loop:

Bit-Tuner: «Controlled Atmosphere»
Kaspar König: «my city is my Instrument»
ZeDe: «All from mouth»
Andri Schatz: «breathing in by breathing out»
Magda Drozd: «Invisible Voices / Variation 3»
Frank and Junkyards aka Nicola Genovese: «Happily melancholic»
Claudia Claudia Stöckli: «Borderless Poetics» oder «Poetics in Fluidity»
Khaderbai
Alexander Tuchaček «Quar*Tiere und andere Arten*Grenzen – radio ansteckende symbiosen BYOR (Bring Your Own Radio)»